top of page

Medische terugbetaling

De btw op om medische redenen voorgeschreven haarstukjes en pruiken wordt vanaf 2022 verlaagd van 21% naar 6% (in België).

BTW - Vermindering
 

​Veel mensen denken automatisch aan kanker als ze denken aan haaruitval als gevolg van ziekte of ziektebehandeling, maar kaalheid of alopecia kan het gevolg zijn van verschillende medische redenen en kan sommigen soms hun hele leven achtervolgen en een grote impact op je leven hebben.


De kosten van een haarstukje variëren afhankelijk van het type haar. De gemiddelde prijs van een synthetisch haarstukje in synthetische vezel is 750 €. De gemiddelde prijs voor haarstukjes in echt haar, wat ook vaker de voorkeur heeft, ligt hoger rond de 2000 €.

Door de btw te verlagen van 21% naar 6% kan de kostprijs met enkele honderden euro's omlaag.

Om gebruik te kunnen maken van het verlaagde btw-percentage hoeft men enkel een voorschrift voor een haarprothese van de behandelend arts of dermatoloog te kunnen voorleggen.

 

Haarstukjes die in aanmerking komen voor het verlaagd btw-tarief van 6% zijn die waarvan het RIZIV de kosten terugbetaalt en die zijn voorgeschreven door een arts of dermatoloog voor de behandeling van volgende indicaties:

 • Volledige kaalheid door radiotherapie en/of antimitotische chemotherapie;

 • Kaalheid van meer dan 30% door de huidziekte alopecia areata

 • Kaalheid van meer dan 30% door haaruitval met littekens (cicatriciale alopecia) van fysische/chemische, traumatologische of inflammatoire oorsprong

 • Haaruitval met littekenvorming door radiotherapie (cicatriciale alopecia) van radiotherapeutische oorsprong.

 • Belgische ingezetene + Belgische verzekering

Androgenetische alopecia valt hier niet onder.

 

Om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor een haarstukje, moet u een voorschrift van de behandelend arts of dermatoloog voor een haarstukje kunnen voorleggen.

In deze verklaring moet uitdrukkelijk worden vermeld dat bovenstaande indicaties een chronische of langdurige aandoening betreffen.

 

De behandelend arts of dermatoloog geeft daarom een ​​attest af waarop de duur van de ziekte of handicap vermeld staat (dit bepaalt de geldigheid van het attest). Bij elke aankoop van een haarstukje bezorgt de patiënt aan de verkoper het attest dat geldig is op het ogenblik van de eerste btw-opeisbaarheid.

Als u een haarwerk met 6% btw wilt kopen, kunt u de volgende informatie per e-mail sturen:

 • Een voorschrift van uw behandelend arts dat niet ouder is dan 3 maanden.

 • De naam van het gewenste haarstukje + kleur

 • Volledig adres + telefoonnummer

 

Ziektekostenverzekering

 
De wettelijke zorgverzekering vergoedt haarstukjes voor zowel mannen als vrouwen. Het is nooit hoger dan het gefactureerde bedrag en bedraagt ​​maximaal 180 €.

In geval van kaalheid door cicatriale alopecia of littekenvorming door radiotherapeutische behandeling is het maximum 270 €.

 

Voorwaarden:

 • Volledige kaalheid door radiotherapie en/of antimitotische chemotherapie

 • Kaalheid van meer dan 30% als gevolg van alopecia areata of cicatriciale alopecia van fysische/chemische, traumatische of inflammatoire oorsprong

 • Cicatriciale alopecia van radiotherapeutische oorsprong.

 

Hoe veel:

 • 180 €
  * volledige kaalheid door bestraling en/of antimitotische (= vertraagt ​​celdeling) chemotherapie;
  * Kaalheid van minimaal 30 procent door: bepaalde huidziekten; littekens van fysische/chemische, traumatische of inflammatoire oorsprong.

 • 270 € voor kaalheid door littekenvorming door radiotherapeutische (bestralings)behandeling (cicatriciale alopecia van radiotherapeutische oorsprong)

 

Aanvragen:

Stuur het medisch voorschrift van je arts en de factuur van je haarstukje naar je ziekenfonds.

Je hebt op zijn vroegst 2 jaar na de vorige aankoop recht op een nieuwe terugbetaling.

 

Deze wetgeving is enkel van toepassing in België

bottom of page